Chan Theater

The space began as a multi-purpose room functioning as a library, office and television area. Although there were other areas in the residence to enjoy movies, television or music the homeowner desired to have an environment dedicated to experiencing these media. 

With this space being the only practical choice for this purpose we were faced with the challenge of transforming the area into a room that could serve as a dedicated home theater. Among the greatest hurdles to overcome was the fact that the room was situated at the front of the house and sported three large windows that were a prominent feature of the homes exterior. It was the homeowner’s request that we keep the windows intact and functional. Another feature of the existing area offering objection was an alcove serving as a bar that was built in a previous remodel of the room and could not be altered. With no interior designer involved it was up to the collaborative efforts of the homeowners and the theater designer to come up with an aesthetic appeal to the room. It was the homeowners desire that the room be somewhat traditional but with Japanese architectural elements.

divider

Mission Objective: Multi-Purpose Makeover

Of equal importance was the fact that the performance of the room should not be compromised to achieve the look desired. The Japanese Shoji screen offered a great opportunity to conceal both speakers and acoustic treatments. Custom built from hardwood framing and acoustically transparent cloth as opposed to traditional rice paper the Shoji screens used satisfied all requirements. Thick shutters were constructed of MDF, RPG FlutterFree diffusors, and a Shoji screen overlay on the back wall to block the light coming through the windows retaining the window’s functionality as well as providing a treated barrier for sound. Absorptive material was used behind the Shoji screens on the side walls as well as a recessed section in the ceiling to control sound at the first reflection points.

AVI-Chan-Back

Mission Accomplished!

To ensure meeting the aural performance criteria a JBL Synthesis 2 sound system was chosen for its flexibility in calibrating to the room. The end result is a beautiful, high performance room that has exceeded the homeowner’s expectations.

divider

2013-09-30_1620

Audio Video Interiors was featured in an article in Electronic House Magazine for their innovative design of a Theater Room renovated from a multi-purpose room. 

Read “Transformed”

divider

Request Info